Skip to content

De geluidsarme luchtzuiveraar

Een goede luchtkwaliteit in huis is zeer belangrijk. Baklucht, die vrijkomt bij het koken wordt vooral gezien als een geur probleem, maar in deze baklucht bevindt zich veel fijnstof. Volgens TNO blijkt het braden van vlees en het wokken van groenten de meeste fijnstof te genereren. De fijnstof, geur en vetstof moet goed worden afgevoerd met voldoende capaciteit het liefst door middel van ventileren, maar zonder dat het te veel energie vraagt. Bas Bos heeft met zijn 25 jaar ervaring op het gebied van afzuigkappen en ventilatie de BOSKAP Hybride ontwikkeld.

Het koken op zware branders van grote fornuizen zoals: Lacanche, Westahl, La Cornue, Wolf, etc, vraagt om een specifieke benadering van afzuigtechniek. De branders van deze fornuizen produceren in de praktijk meer warmte en dus meer verbrandingsgas. 

Vanwege de warmte is het belangrijk dat een afzuigkap op juiste hoogte ten opzichte van de branders wordt gemonteerd. De BOSKAP kan op een dusdanige hoogte worden geplaatst dat het onmogelijk is om uw hoofd aan de schouw te stoten. U heeft volledige bewegingsruimte tijdens het koken.

Stil

De BOSKAP Hybride is het stilste afzuigsysteem. U hoort bijna niets… Het gepatenteerde BOSKAP systeem zorgt voor een specifieke luchtstroom waardoor kookdampen op een natuurlijke manier de kap in stromen. Tevens is het mogelijk de capaciteit per kookzone in te stellen. Zo kan de BOSKAP Hybride aangepast worden aan iedere kookopstelling.

Luchtreiniger

De filters zorgen voor een reductie in fijnstof, pollen en geuren. Vetdeeltjes worden in de filters ontleed, waardoor de filters zelfreinigend zijn. Elke BOSKAP Hybride heeft twee van deze filters en kan dus veel lucht in korte tijd reinigen. In de nadraai stand werkt het systeem met 100% recirculatie en wordt de lucht in de keuken automatisch gereinigd waarna de kap vanzelf stopt.

Hybride

De zeer stille BOSKAP Hybride is uitgebreid met het energie besparende hybride systeem. Hierdoor kan deze stille kap naast ventileren ook recirculeren. Zo wordt er minder lucht naar buiten geblazen, wat comfortabeler en energie efficiënter is. Speciale onderhoudsvrije plasma filters zorgen voor de reiniging van de gerecirculeerde lucht.

De geluidsarme luchtzuiveraar

Ventileren

Het BOSKAP Hybride systeem zorgt voor een automatische balans tussen ventileren en recirculeren bijvoorbeeld 50/50. Ventilatie is nodig om waterdamp en CO2 af te voeren.

Verlichting

De verlichting is een ander bijzonder aspect van de BOSKAP Hybride. De waterdichte armaturen zijn voorzien van led spots en geven een zeer goede gerichte verlichting die niet verblind. De verlichting is traploos dimbaar: Er zijn ook 2 stopcontacten ingebouwd, zeer handig voor de staafmixer etc.

De geluidsarme luchtzuiveraar

Duurzaam

De BOSKAP Hybride is gemaakt om lang mee te gaan. De kap is gemaakt van 1.5 mm RVS en alle onderdelen zijn van industriële standaard. De vetvang filters hoeven nooit vervangen te worden. En de motor kan 15.000 uur mee! De BOSKAP wordt in Nederland gemaakt en alle onderdelen zijn van Europese origine.

Multitoepasbaar

De BOSKAP Hybride kan geleverd worden met boven of achter aansluiting. En kan afgewerkt worden met een stalen koof, stucwerk koof of houten lijst.

Capaciteit

Per brander heeft u al gauw minimaal 100 m3/uur afzuigcapaciteit nodig. Bij 4 branders heeft u al 600 m3/uur nodig. Bij overige merken is dit vaak het maximum. Met veel ‘lawaai’ als resultaat. De Boskap heeft een capaciteit van 2.000 m3/uur! Kortom, een maximale afzuigcapaciteit in combinatie met een minimaal geluidsvolume.

Eigenschappen

Zoals gezegd is de BOSKAP een afzuigkap met een zeer hoge capaciteit. Naast capaciteit is ook de vorm belangrijk. De BOSKAP heeft een aërodynamisch gevormd filteroppervlak. Dit houdt in dat de ‘kookdampen worden‘afgeleid’ en dusdanig worden ‘afgebogen’, dat er geen werveling meer aanwezig is en de kookdampen optimaal kunnen worden afgezogen.

Een andere unieke eigenschap van de BOSKAP is dat hij per kookzone afgesteld kan worden. U kunt de BOSKAP zo instellen dat hij boven b.v. een grillzone of stoomzone een hogere zuigkracht heeft, dan boven de ‘standaard’ kookzone.

Geluidsniveau

Geluid wordt aangegeven in decibellen (dB(A). Dit is de eenheid waarin de sterkte van het geluid, in voor mensen hoorbare frequenties wordt weergegeven. Een verhoging van 10 dB(A) wordt ervaren als een verdubbeling van het geluid.
Ter vergelijking; de gemiddelde ’stille’ afzuigkappen van 600 m3/uur produceren 66 dB(A). De BOSKAP produceert op dit vermogen 42 dB(A). 

Dat is ruim 3 x lager geluidsniveau!

Vermogen           Omgevingsgeluid              Beleving

Stand 0                       –  37 dB(A)  –  erg stil, opname studio
Stand 1 300m3/u    –  38 dB(A)  –  erg stil, zacht gefluister op 5m
Stand 2 500m3/u    –  41 dB(A)  –  slaapkamer, zacht geroezemoes
Stand 3 800m3/u   –  46 dB(A)  –  rustig kantoor, huiskamer
Stand 4 1000m3/u   –  50 dB(A)  –  rustig, eigen kantoorkamer, regen
Stand 5 1500m3/u  –  53 dB(A)  –  in het bos, vogels bij zonsopkomst

*Bij meting is de geluidsmeter geplaatst in het midden van het fornuis en op 70 cm afstand van de kap.